kuddebeschermingshonden


De schaapskuddes op de Noordwest-Veluwe zijn in mei 2022 gestart met kuddebeschermingshonden.

Het bordje in English

Het bordje in Deutsch

Het bordje in Francais

waarom kuddebeschermingshonden

Tot twee keer toe heeft de wolf in 2021 een schaapskudde aangevallen terwijl deze werd gehoed op de heide rond Nunspeet. Dat mag geen gewoonte worden. We hebben alle mogelijkheden overwogen en de kuddebeschermingshonden (KBH) bleven over. Met deze bijzondere honden kunnen we met de kudde over de hei zwerven, de begrazing uitvoeren en toch beschermd zijn tegen de wolf.


Samen met Landschapsbeheer ’t Groene Veld hebben we subsidie gekregen van de provincie Gelderland voor een pilot van twee jaar. Vanaf mei lopen er dus kuddebeschermingshonden mee bij drie schaapkuddes op de Noordwest-Veluwe waaronder die van ons, Schaapskudde Elspeter Heide.

de honden

Elke kudde start met twee jong volwassen KBH van het ras Mastin Espagnol de Trabajo. Ze komen uit oude werklijnen en zijn geboren tussen de schapen in bergachtig Spanje, in een gebied waar de wolven nooit weg zijn geweest.


Het zijn indrukwekkende honden die bekend staan om hun moed en trouw. Ze gaan op vriendschappelijke voet om met de schapen. Na een poos zal de kudde als familie voelen en zij als de verdedigers ervan.


Het is belangrijk dat de honden hun focus houden op de schapen en dat hun aandacht niet verschuift naar het krijgen van knuffels. Daarom zullen deze honden nooit geaaid mogen worden door het publiek.


hoe beginnen we?

Het is de bedoeling dat de honden in de toekomst vrij met de kudde meewandelen maar het zal wel even duren voor we dat punt bereiken. Herder en honden zullen elkaar nog moeten leren kennen en ook zullen de honden moeten wennen aan alles wat ze op een dag zoal tegenkomen; wandelaars, mountainbikers, wild, mensen met honden, kinderen.


Voorlopig zal de herder met de twee honden aan de riem lopen. Dan is het niet alleen volledig veilig, het is ook dé manier om de honden te laten binden met de herder, de kudde en de hoedhonden. En daar kan best wat tijd overheen gaan.

De kudde van Hoog Buurlo met twee KBH.

we doen het niet alleen

Het is een proces. We gaan niet over één nacht ijs. De drie kuddes krijgen professionele begeleiding van Ray Dorgelo, van Canine Efficiency die eerder ook de schaapskudde van Hoog Buurlo begeleidde bij de inzet van kuddebeschermingshonden. Daar in Hoog Buurlo lopen al bijna twee jaar KBH met de kudde mee. Er is daar ervaring opgedaan waar wij van profiteren. We hebben er eens meegelopen met de herder en gezien wat KBH in het veld doen en hoe ze door de kudde bewegen. Dat was hoopgevend. In Hoog Buurlo hebben ze nog geen last van de wolf gehad.


de wolf mijdt risico's

De kracht van de honden zit er niet in dat ze moeten vechten met wolven. Het gaat erom dat ze het kúnnen en zoúden doen als de wolf te dichtbij komt. Wolven zijn slimme dieren die een afweging maken van de risico’s die ze bij een eventuele aanval zouden lopen. Tot twee keer toe kwam de wolf er straffeloos mee weg en stond de kudde weerloos. Die tijd is voorbij. Wij verwachten dat door de aanwezigheid van de honden de wolf het te risicovol zal vinden om de kudde aan te vallen en dat hij blijft bij zijn veel minder riskante dieet, het wild van de Veluwe.

ze slapen bij de schapen

Als de herder na een werkdag met de eigen honden naar huis gaat, blijven de KBH bij de kudde. Dat zijn ze gewend, dat willen ze het liefst. Ze willen bij de schapen zijn, ook ’s nachts. Ze hebben een neus voor de wolf en ze zullen aanslaan bij onraad. En als het erop aankomt zullen ze de schapen met hand en tand verdedigen.


Maar ook voor voorbijgangers zijn ze op hun hoede. Zeker als ze zonder herder erbij tussen de schapen in het nachtverblijf staan. Dan moeten ze zelf bedenken of iets of iemand een bedreiging voor de schapen vormt of niet. Ze zullen dan misschien wat sneller gaan blaffen .


Daarom gelden rondom het nachtverblijf dezelfde regels als op de hei: Houd afstand, houd de hond kort aan de riem en loop door, of keer om als de KBH blaffen. Zoek geen contact met ze!



werken in wolvengebied
In het wolvengebied dat de Noordwest-Veluwe inmiddels is, zijn volgens ons kuddebeschermingshonden de enige manier om de traditionele wijze van schapenbegrazing voort te zetten en zo de heide te blijven onderhouden. Het zal wat aanpassing vragen, van iedereen en het zal misschien even duren voor het evenwicht gevonden is maar uiteindelijk gaan de kuddebeschermingshonden misschien wel net zo bij de Veluwe horen als de bossen, de schapen, de hei én inmiddels de wolven.

Als u ons tegenkomt op de hei, geniet, maar hou de volgende richtlijnen aan:
​​​​​​​​​​​​​​

  • Houd uw hond kort aangelijnd en mijdt zoveel mogelijk de schaapskudde

  • Houd minimaal 25 meter afstand van de kudde en de honden die bij de schaapskudde horen

  • Passeer de kudde langzaam, en stap af

  • Als de honden blaffen, loop rustig door, of keer om

  • De honden niet aaien